Victoza® (liraglutide)

Wat is Victoza®?

Victoza® bevat als werkzame stof liraglutide, dat lijkt op het lichaamseigen GLP-1. Victoza® compenseert het tekort aan lichaamseigen GLP-1 en stimuleert de insulineafgifte op een glucose-afhankelijke manier.

file
 • Victoza® helpt uw lichaam de bloedglucosewaarde te verlagen, alleen als de bloedglucosewaarde te hoog is.
 • Victoza® vertraagt de passage van voedsel door uw maag.

Voor wie is het?

Victoza® is geïndiceerd voor de behandeling van volwassenen met diabetes mellitus type 2 om glykemische controle te bereiken als:

 • Monotherapie
  Wanneer dieet en lichaamsbeweging alleen onvoldoende glykemische controle geven bij patiënten voor wie het gebruik van metformine ongeschikt wordt geacht als gevolg van intolerantie of contra-indicaties.
 • Combinatietherapie
  In combinatie met orale glucoseverlagende geneesmiddelen en/of basale insuline als deze, samen met dieet en lichaamsbeweging, onvoldoende glykemische controle geven

Toedieningsvorm

Victoza® wordt geleverd als een heldere en kleurloze of nagenoeg kleurloze oplossing voor injectie in een voorgevuld toedieningssysteem, de Victoza® pen. Met een draaiknop is de pen op 3 doseringen in te stellen: 0,6 mg, 1,2 mg en 1,8 mg.

Elke pen bevat 3 ml oplossing bestemd voor 30 doses van 0,6 mg, 15 doses van 1,2 mg of 10 doses van 1,8 mg.

Gebruik dit geneesmiddel altijd precies zoals uw arts u dat heeft verteld. Twijfelt u over het juiste gebruik? Neem dan contact op met uw arts, apotheker of verpleegkundige.

 • De startdosis is 0,6 mg eenmaal per dag, gedurende ten minste één week.
 • Uw arts vertelt u wanneer u de dosis kunt verhogen naar 1,2 mg eenmaal per dag.
 • Als uw bloedsuikerspiegel niet voldoende wordt gereguleerd met een dosis van 1,2 mg, kan uw arts u adviseren de dosis verder te verhogen naar 1,8 mg eenmaal per dag.

Verander uw dosis niet tenzij uw arts u dat heeft verteld.