Mijn verpakking ziet er anders uit, hoe kan dat? 

Op 9 februari 2019 is een nieuwe Europese regeling in werking gegaan. Deze regeling, de Falsified Medicines Directive (FMD), maakt het verplicht om op alle verpakkingen van geneesmiddelen een speciale (blokjes)code te printen die het mogelijk maakt om vervalsingen van geneesmiddelen op te sporen. Dit is waarom uw verpakking er sinds 9 februari iets anders uit kan zien.

Mijn verpakking is ineens wit, zonder logo, hoe kan dat?

Deze nieuwe regels gelden voor alle bedrijven die in Europa geneesmiddelen verkopen. Het geldt ook voor zogeheten parallelimporteurs; bedrijven die geneesmiddelen in het buitenland inkopen en in Nederland op de markt brengen. Dit kunnen geneesmiddelen die door Novo Nordisk gemaakt zijn, maar die dan in Nederland door een ander bedrijf - niet Novo Nordisk - op de markt worden gebracht. Omdat ook zij een speciale (blokjes)code op de verpakking moeten plaatsen, kiezen sommige van deze bedrijven ervoor om een hele nieuwe verpakking om het medicijn te plaatsen. Als u niet zeker weet of u het juiste medicijn heeft gekregen of als u vragen heeft over de verpakking raden wij u aan contact op te nemen met uw apotheek.

Moet ik mij zorgen maken?

Nee, dat is niet nodig. De regeling is juist bedoeld om in omloop zijnde vervalste medicijnen te kunnen opsporen, zodat de zorg weer een stuk veiliger wordt. Alle betrokken overheidsinstanties in Europese landen zijn daar druk mee bezig en dit is een belangrijke stap in de juiste richting! Als u niet zeker weet of u het juiste medicijn heeft gekregen of als u vragen heeft over de verpakking raden wij u aan contact op te nemen met uw apotheek. 

 
 
Voor persvragen

Benjamin Livestro

Emailadres:

blv@novonordisk.com

Telefoonnummer:

0172- 44 94 94