Ga naar de behandelarenwebsite voor meer informatie over Saxenda®.

Ga naar de patiëntenwebsite voor handige informatie bij het gebruik van Saxenda®.

Saxenda® is een geneesmiddel voor gewichtsbeheersing en bevat de werkzame stof liraglutide. Het is vergelijkbaar met het natuurlijke hormoon GLP-1 dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd.

Saxenda® werkt in op receptoren in de hersenen, die uw eetlust regelen en zorgt ervoor dat u zich voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan u helpen om minder te eten en uw lichaamsgewicht te verlagen.

 

Volwassenen

Saxenda® is geïndiceerd als aanvulling op een caloriearm dieet en verhoogde lichamelijke activiteit ten behoeve van gewichtsbeheersing bij volwassen patiënten met een aanvankelijke BMI (Body Mass Index) van:

  • ≥ 30 kg/m² (obesitas), of
  • ≥ 27 kg/m² tot < 30 kg/m² (overgewicht) die ten minste één gewichtsgerelateerde comorbiditeit hebben, zoals dysglykemie (prediabetes of diabetes mellitus type 2), hypertensie, dyslipidemie of obstructieve slaapapneu.

Behandeling met Saxenda® moet worden gestaakt als de patiënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg niet ten minste 5% van zijn aanvankelijke lichaamsgewicht is kwijtgeraakt.

Adolescenten (≥ 12 jaar)

Saxenda® kan worden gebruikt als toevoeging aan gezonde voeding en verhoogde lichamelijke activiteit ten behoeve van gewichtsbeheersing bij adolescente patiënten van 12 jaar en ouder met:

  • obesitas (BMI overeenkomend met ≥ 30 kg/m² voor volwassenen volgens internationale grenswaarden) en
  • lichaamsgewicht boven 60 kg.

Behandeling met Saxenda® moet worden gestaakt en heroverwogen als de patiënt na 12 weken gebruik van de dagdosering van 3,0 mg of de maximaal verdraagbare dosis niet ten minste 4% van zijn BMI of van de BMI z-score (standaarddeviatiescore) is kwijtgeraakt.

Uw arts zal u een dieet en een oefenprogramma voorschrijven. Houdt u aan dit programma terwijl u Saxenda® gebruikt.

Saxenda® wordt geleverd als een heldere en kleurloze of nagenoeg kleurloze oplossing voor injectie in een voorgevulde pen.

Volwassenen

Uw behandeling wordt ingesteld met een lage dosis die in de eerste vijf weken van de behandeling geleidelijk wordt verhoogd.

  • Wanneer u begint met het gebruik van Saxenda®, is de startdosis 0,6 mg eenmaal per dag, gedurende ten minste één week.
  • Uw arts zal u instructies geven om uw dosis geleidelijk met 0,6 mg te verhogen. Gewoonlijk gebeurt dit wekelijks tot u de aanbevolen dosis van 3,0 mg eenmaal per dag heeft bereikt.

Uw arts zal u vertellen hoeveel Saxenda® u moet gebruiken. Meestal zult u de volgende tabel aanhouden.

Let u er op dat u de dosering van Saxenda® bespreekt met de dokter die u het recept heeft gegeven en dat u dit zogenaamde doseringsadvies volgt. 

Zodra u in week 5 van de behandeling de aanbevolen dosis van 3,0 mg gebruikt, blijft u deze dosis gebruiken tot aan het eind van uw behandelingsperiode. Verhoog de dosis niet verder.

Adolescenten

Voor adolescenten in de leeftijd van 12 tot 18 jaar dient een vergelijkbaar schema voor dosisverhoging te worden toegepast als voor volwassenen. De dosis moet worden verhoogd tot 3,0 mg (onderhoudsdosis) of tot de maximaal verdraagbare dosis is bereikt.

Uw arts zal uw behandeling regelmatig controleren.

Let op! Dit geneesmiddel wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar.  

Heeft u een vraag betreffende Saxenda®, de levering of wilt u een brochure aanvragen?

De medewerkers van Informatie en Service zijn bereikbaar voor uw vragen op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur

Wij maken u erop attent dat wij u geen individueel medisch behandeladvies betreffende Saxenda® geven. Hiervoor verwijzen wij u naar uw behandelaar.

Deze instructievideo toont hoe u dit toedieningssysteem veilig en juist gebruikt en is bedoeld voor mensen die dit toedieningssysteem door hun arts voorgeschreven hebben gekregen.

1. Op de achterkant van uw verpakking van het product staat een EU-code, bestaande uit 15 tekens.

2. Vul in het witte kader Password  alleen de eerste 11 tekens van deze EU-code in. Dat ziet eruit als volgt: EU/./../...

3. Vervang hierbij de ‘puntjes’ door de cijfers die u ziet op uw verpakking.

4. Klik daarna op “Watch video” en de instructievideo wordt in hetzelfde scherm geopend.

5. Klik daarna op het play-teken.

Bij vragen kunt u contact opnemen met Informatie & Service.