Team Novo Nordisk

Zeventien professionele wielrenners met diabetes type 1 uit tien landen doen mee aan meer dan vijfhonderd competities over de hele wereld. Op deze manier willen zij meer bekendheid geven aan diabetes en mensen bemoedigen. Sinds begin 2013 is Novo Nordisk sponsor van dit team dat rijdt onder de naam Team Novo Nordisk.

Novo Nordisk is een unieke samenwerking aangegaan met het Amerikaanse Team Type 1 en is sinds begin 2013 hoofdsponsor van het wielerteam. De wielrenners doen onder meer mee aan de USA Pro Cycling Challenge, de Tour of Britain en Parijs-Tours. Het uiteindelijk doel van het team is deelnemen aan de Tour de France om te laten zien dat dit mogelijk is met diabetes. ‘Wij willen aantonen dat mensen met diabetes met de juiste voeding, lichaamsbeweging, behandeling en technologie al hun dromen kunnen verwezenlijken’, zegt ploegbaas Phil Southerland.

Goede doelen

Team Novo Nordisk doet meer dan alleen wedstrijden rijden. Zo heeft het team tijdens een grote wielertoer in Rwanda 35.000 teststrips and 400 bloedglucosemeters uitgedeeld aan kinderen met diabetes die niet de nodige diabeteshulpmiddelen kunnen krijgen in hun eigen land. Het streven is om in totaal 900.000 teststrips te verzamelen voor kinderen met diabetes in Rwanda.

Martijn Verschoor

De Nederlander Martijn Verschoor (1985) is een van de wielrenners van Team Novo Nordisk. Martijn heeft sinds zijn dertiende diabetes type 1. ‘Door middel van mijn topsport en diabetes wil ik iedereen laten zien dat sporten, zelfs topsporten, en diabetes heel goed samen kunnen gaan. Zelf ben ik onder aan de ladder begonnen, met de ambitie om de top te halen. Ik moest mij naar boven zien te fietsen en dit heeft geresulteerd in een profcontract bij Team Novo Nordisk. Dat ik nu op dit niveau gekomen ben, betekent niet dat ik geen ambitie meer heb. Ik zet me voor 100 procent in om meer koersen te winnen en om te slagen als professional.’

Ruud Cremers

Ruud Cremers (1992) is als tweede Nederlandse rijder toegetreden tot Team Novo Nordisk. Vanaf zijn 14e heeft Ruud diabetes type 1. Zijn broer zette hem aan om te gaan fietsen en al snel bleek dat hij zijn diabetes beter onder controle kon houden. ‘Vanaf dat moment werd ik helemaal enthousiast, waardoor ik nog beter ging letten op mijn voedingspatroon, mijn trainingen en mijn diabetesregulatie. Ik ben zeer competitief ingesteld en heb honger naar succes. Graag zou ik een resultaat neerzetten waar mensen nog lang over napraten.’