Diabetes Type 1


Diabetes type 1 is een aandoening die levenslang aanwezig blijft. Deze aandoening wordt behandeld door insuline te injecteren. De insuline moet elke dag worden toegediend en bij sommige mensen met diabetes zijn meerdere insuline-injecties per dag nodig om de bloedglucosespiegel te reguleren.

Diabetes type 1 ontstaat als er onder invloed van een zogeheten 'auto-immuunreactie' bètacellen in de alvleesklier vernietigd worden. Bij een auto-immuunreactie maakt het lichaam antistoffen tegen lichaamseigen cellen aan. Deze reactie leidt ertoe dat de alvleesklier helemaal geen insuline meer aanmaakt of niet meer voldoende insuline kan aanmaken.

Bekijk de video over diabetes type 1.

De behandeling bestaat uit het dagelijks gebruik van insuline-injecties, in combinatie met gezond eten en regelmatige lichaamsbeweging. Diabetes type 1 gaat meestal gepaard met de volgende symptomen:

  • extreme dorst;
  • vaak moeten plassen;
  • aanwezigheid van suiker in de urine;
  • adem ruikt naar aceton;
  • vermoeidheid, zwakte, sufheid;
  • zonder duidelijke oorzaak buitensporig veel afvallen in korte tijd.

De exacte oorzaak van diabetes is niet bekend. Wel zijn er bepaalde risicofactoren bekend die de kans op het krijgen van diabetes type 1 vergroten. Enkele risicofactoren voor het krijgen van diabetes type 1 zijn:

  • een bepaalde etnische achtergrond hebben of tot een bepaald ras behoren (diabetes type 1 komt het meest voor onder blanken);
  • een vader of moeder hebben die lijdt aan diabetes type 1.

Diabetes type 1 ontstaat meestal bij mensen jonger dan 20 jaar. In het verleden werd diabetes type 1 daarom ook wel aangeduid als ‘jeugddiabetes’ of ‘insulineafhankelijke diabetes mellitus’ (IDDM, afgeleid van de Engelse benaming ‘Insulin-Dependent Diabetes Mellitus’).


Diabetes type 2

Diabetes type 2 heeft dezelfde symptomen als diabetes type 1. Sommige mensen hebben daarnaast last van traag genezende wondjes en blauwe plekken, een terugkerende infectie van het tandvlees of de blaas, of tintelingen in de handen of voeten. 

Lees verder