Diabetes type 2


Met ‘diabetes type 2’ worden meerdere stoornissen aangeduid die van elkaar verschillen in onderliggende oorzaken en de mate van ernst. Diabetes type 2 is de meest voorkomende vorm van diabetes.

Bij veel mensen met deze vorm kan de alvleesklier nog wel insuline aanmaken, maar wordt de aangemaakte insuline niet meer zo goed door het lichaam benut.

In veel gevallen is diabetes type 2 onder controle te krijgen door simpelweg gezond te eten en geregeld aan lichaamsbeweging te doen. Bij mensen met overgewicht neemt diabetes type 2 veelal af wanneer ze afvallen, gezond eten en meer bewegen.

Als de aandoening verergert, moeten sommige mensen met diabetes medicatie gaan innemen of insuline gaan injecteren.

Diabetes type 2 komt veel vaker voor dan diabetes type 1.

De exacte oorzaak van diabetes type 2 is niet bekend, maar we weten wel dat er bepaalde risicofactoren zijn die de kans op deze aandoening vergroten.

Enkele risicofactoren voor het krijgen van diabetes type 2 zijn:
  • ouder zijn dan 45 jaar;
  • lijden aan overgewicht of obesitas;
  • diabetes in de familie hebben;
  • een bepaalde etnische achtergrond hebben of tot een bepaald ras behoren (een inheemse, Afrikaanse, Latijns-Amerikaanse of Aziatische afkomst gaat gepaard met een verhoogd risico);
  • bevallen zijn van een baby met een hoog geboortegewicht (van meer dan 4 kg);
  • een verminderde glucosetolerantie hebben.

Diabetes type 2 heeft dezelfde symptomen als diabetes type 1. Sommige mensen hebben daarnaast last van traag genezende wondjes en blauwe plekken, een terugkerende infectie van het tandvlees of de blaas of tintelingen in de handen of voeten.

In het verleden werd diabetes type 2 ook wel aangeduid als ‘ouderdomsdiabetes’ en ‘niet-insulineafhankelijke diabetes mellitus’ (NIDDM, afgeleid van de Engelse benaming ‘Non-Insulin Dependent Diabetes Mellitus’).