Bij het merendeel van de mensen wordt het groeihormoon op natuurlijke wijze door de hypofyse in de hersenen geproduceerd. Dit hormoon draagt ook bij tot vele andere belangrijke functies in het lichaam, zoals:

  • Het aanmaken van sterke en gezonde botten
  • Het reguleren van de stofwisseling in het lichaam, met name het evenwicht tussen ”magere” spieren en vet
  • Ontwikkeling en goed functioneren van de organen
  • Algemeen welzijn en energieniveaus

Wat zijn de oorzaken van slechte groei?

Er zijn heel wat mogelijke oorzaken waarom een kind langzamer lijkt te groeien dan leeftijdsgenootjes of broers en zussen. Sommige oorzaken zijn volledig ongevaarlijk en hebben geen invloed op de gezondheid van het kind. In dat geval groeien kinderen op jongere leeftijd minder snel, maar halen ze die achterstand op latere leeftijd gewoon in.

Er zijn echter ook andere, ernstiger oorzaken waardoor een kind misschien niet groeit zoals hij/zij zou moeten groeien. Deze oorzaken kunnen variëren van slechte voeding tot bepaalde medische aandoeningen, zoals nier- of leverziekten. Het kan ook zijn dat hun lichaam niet genoeg groeihormoon aanmaakt.

>200 Er zijn honderden bekende medische oorzaken die de groei van een kind kunnen beïnvloeden. Het gaat meestal om zeldzame aandoeningen zoals het Noonan-syndroom, dat bij 1 op 1000- 2500 baby’s voorkomt.
Referenties:  https://www.magicfoundation.org/

Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype).

Am J Dis Child. 1974;127:48–55.

Nora JJ, Nora AH, Sinha AK, Spangler RD, Lubs HA. The Ullrich-Noonan syndrome (Turner phenotype). Am J Dis Child. 1974 Jan;127(1):48-55.

 

21 Wist je dat kinderen tussen 0 en 16 jaar zo'n 21 keer van kledingmaat veranderen?
Referenties: The source is not a scientific one, it is just counting the number of sizes https://www.overstock.com/guides/childrens-clothing-buying-guide

0, 3M, 6M, 9M, 12M, 18M, 2Y, 3Y, …

Humaan groeihormoon (hGH) of groeihormoon therapie (GHT) is een bio synthetische, hormoonvervangende therapie. Het hormoon is identiek aan het natuurlijke groeihormoon dat door het lichaam wordt geproduceerd. Omdat het een eiwit is, moet het worden geïnjecteerd om goed te kunnen werken.

GHT wordt normaalgesproken gebruikt voor de behandeling van kinderen die niet groeien als gevolg van een onderliggende medische aandoening. Volwassenen met een groeihormoonstoornis kunnen hier ook mee behandeld worden.

We zijn ruim 30 jaar geleden begonnen als pionier op het gebied van de groeihormoontherapie. Drie decennia later helpen wij met onze behandelingen nog steeds mensen met groeistoornissen over de hele wereld.