Diabetes type 2 is een complexe chronische ziekte die optreedt wanneer het lichaam niet genoeg insuline kan aanmaken of het niet effectief kan gebruiken. 

Insuline is een hormoon dat door de alvleesklier wordt gemaakt en dat ervoor zorgt dat glucose de cellen van het lichaam in kan om als energiebron te dienen. Te weinig insuline betekent dat het lichaam glucose uit het voedsel dat we eten niet goed kan opnemen. Wanneer dit gebeurt, stijgt de bloedsuikerspiegel.

Mensen met diabetes type 2 kunnen een behandeling nodig hebben om hun lichaam te helpen de glucose beter te verwerken. Dit kan er aan bijdragen dat op lange termijn complicaties worden voorkomen.

Onze collega's werken elke dag aan het zoeken naar verbeterde behandelingsmogelijkheden voor mensen met diabetes type 2. 


90% van alle diabetesgevallen zijn diabetes type 2.
Referenties: IDF Diabetes Atlas 2019 edition

380mln mensen leven met diabetes type 2.
Referenties IDF Diabetes Atlas 2019 edition

2-4x verhoogd risico op hart- en vaatziekten.
Referenties: American Heart Association. https://www.heart.org/en/health-topics/diabetes/why-diabetes-matters/cardiovascular-disease--diabetes. Accessed 1 August 2020

5x Verhoogd risico op het ontwikkelen van diabetes type 2 bij mensen met obesitas.
Referenties WHO. Obesity: Preventing and managing the global epidemic. Available at: http://www.who.int/iris/handle/10665/42330 Last accessed: April 2020.

Al bijna 100 jaar lang innoveren we de manier waarop insuline wordt geïnjecteerd. De ambitie is helder: we willen de toediening van geneesmiddelen zo eenvoudig en gemakkelijk mogelijk maken.

Het gaat daarbij om mensen die leven met diabetes type 2. Wat zijn hun uitdagingen, struikelblokken en wensen? Door blijvend in gesprek te zijn met mensen die dagelijks met diabetes type 2 leven, krijgen we inzicht in hoe we de behandeling veiliger en gemakkelijker kunnen maken.

We gebruiken hiervoor zowel de antropologie als de biochemie om kennis te vergaren en zo richting te kunnen geven aan onze onderzoeks- en technologische vaardigheden en expertise.