Saxenda® (liraglutide)

Wat is Saxenda®?

Saxenda® is een geneesmiddel voor gewichtsbeheersing en bevat de werkzame stof liraglutide. Het is vergelijkbaar met het natuurlijke hormoon GLP-1 dat vrijkomt uit de darmen na een maaltijd.

Saxenda® werkt in op receptoren in de hersenen, die uw eetlust regelen en zorgt ervoor dat u zich voldaan en minder hongerig voelt. Dit kan u helpen om minder te eten en uw lichaamsgewicht te verlagen.

Waarvoor wordt dit middel gebruikt?

Saxenda® wordt gebruikt voor gewichtsbeheersing als aanvulling op een dieet en lichaamsbeweging bij volwassenen vanaf 18 jaar met:

  • een BMI van 30 of hoger (zwaarlijvigheid) of
  • een BMI tussen 27 en 30 (overgewicht) die gewichtsgerelateerde gezondheidsproblemen hebben (zoals diabetes, hoge bloeddruk, abnormale vetgehalten in het bloed of ademhalingsmoeilijkheden tijdens de slaap, ook wel ‘obstructieve slaapapneu’ genoemd).

Dieet en lichaamsbeweging

Uw arts zal u een dieet en een oefenprogramma voorschrijven. Houdt u aan dit programma terwijl u Saxenda® gebruikt.

Toedieningsvorm

Saxenda® wordt geleverd als een heldere en kleurloze of nagenoeg kleurloze oplossing voor injectie in een voorgevulde pen.

Informatie over de dosering van Saxenda®

Uw behandeling wordt ingesteld met een lage dosis die in de eerste vijf weken van de behandeling geleidelijk wordt verhoogd.

  • Wanneer u begint met het gebruik van Saxenda®, is de startdosis 0,6 mg eenmaal per dag, gedurende ten minste één week.
  • Uw arts zal u instructies geven om uw dosis geleidelijk met 0,6 mg te verhogen. Gewoonlijk gebeurt dit wekelijks tot u de aanbevolen dosis van 3,0 mg eenmaal per dag heeft bereikt.

Uw arts zal u vertellen hoeveel Saxenda® u moet gebruiken. Meestal zult u de volgende tabel aanhouden.

saxenda-table

Let u er op dat u de dosering van Saxenda® bespreekt met de dokter die u het recept heeft gegeven en dat u dit zogenaamde doseringsadvies volgt. 

Zodra u in week 5 van de behandeling de aanbevolen dosis van 3,0 mg gebruikt, blijft u deze dosis gebruiken tot aan het eind van uw behandelingsperiode. Verhoog de dosis niet verder.

Uw arts zal uw behandeling regelmatig controleren.

Let op! Dit geneesmiddel wordt niet vergoed door uw zorgverzekeraar. 

Saxenda® wordt in Nederland alleen geleverd via de online service  www.thuisapotheek.nl

Informatie & Service

Heeft u een vraag betreffende Saxenda®, de levering of wilt u een brochure aanvragen?

De medewerkers van Informatie en Service zijn bereikbaar voor uw vragen op werkdagen van 08.30 uur tot 17.00 uur

Wij maken u erop attent dat wij u geen individueel medisch behandeladvies betreffende Saxenda® geven. Hiervoor verwijzen wij u naar uw behandelaar.

Gebruikt u Saxenda®?

Ga naar de patiëntenwebsite voor handige informatie bij het gebruik van Saxenda®.

Lees meer

 

Bent u behandelaar?

Ga naar de behandelarenwebsite voor meer informatie over Saxenda®.

Lees meer